Her er 10 idéer til, hvordan du skaber bedre resultater og letter presset


I en Live Session fra april 2023 diskede Kasper fra Autobahn og Leonard fra Formula X Agency op med 10 konkrete idéer til, hvad du som marketingansvarlig kan gøre for at skabe bedre resultater og lette presset i marketingafdelingen.
Idéen opstod efter at have talt med mange B2B marketingchefer, som vi oplever, nemt kan komme til at føle sig pressede. Opgaverne står i kø hver dag. De skal præstere og levere gode resultater – ofte uden at der følger et passende budget og flere hænder med. Og så skal de være specialisten på utrolig mange områder.
Er det også noget, du kan genkende? I så fald er der ikke noget at sige til, du kan føle dig lidt overvældet i rollen som marketingchef.
Her får du en gennemgang af de 10 idéer fra Live Sessionen. Er du interesseret i at få flere punkter uddybet, kan du se Live Sessionen i sin fulde længde.
Er der nogle en idé eller to, du kunne tænke dig at få uddybet, er du velkommen til at booke 45 min. gratis sparring med Kasper.
Se hele Live Sessionen her
Idé 1: Det er ok at fejle for at finde ud af, hvad der virker
Det er en tidskrævende øvelse at få opbygget et marketing setup og skabe de ønskede resultater i marketingafdelingen. Du skal derfor acceptere, at du skal igennem en længere proces for at få svar på, om din valgte taktik og aktiviteter er rigtige eller ej.
Det betyder også, at du skal indstille dit mindset til, at det er ok at fejle og gerne hurtigst muligt i processen for at finde ud af, hvad der virker. Du kan starte en proces, hvor du systematisk afprøver forskellige metoder og implementerer det, der virker bedst.
Du kan eksempelvis bygge små eksperimenter i hverdagen. Her tester du, hvordan du får folk til at skrive sig op til din e-mailliste eller får dem til at reagere på dit indhold i forskellige kanaler. Eksperimenterne kommer til at vise dig vejen til, hvad der virker og ikke virker.
Lyt med, når vi er 11.45 min. inde i Live Sessionen.
Idé 2: Lav en strategi og en plan med klare mål og initiativer
Uanset hvor lille din marketingafdeling er, opfordrer vi dig til at have en nedskrevet strategi. Det vil hjælpe dig til at blive skarp på, hvilke mål og delmål, du skal fokusere på. Med strategien i hånden kan du lave en plan og få overblik over de initiativer, der skal hjælpe dig med at nå dine mål og skabe resultater i marketingafdelingen.
Samtidig giver det dig mulighed for at sortere opgaver fra, der ikke bringer dig tættere på målene, men som blot støjer og tager din tid. Med strategien i hånden bliver det nemmere for dig at gå til din leder og få sign-off på de initiativer, marketingafdelingen skal arbejde videre med for at skabe resultater.
Netop valg og fravalg er vigtige at have på plads, så du undgår at alle mulige (og umulige) opgaver fra resten af organisationen havner på dit bord.
Når aftalen er på plads, kan du sætte nogle realistiske mål og tidsrammer. Er du i tvivl om, hvad der er realistisk for de enkelte initiativer, så ræk ud til personer i dit netværk, og lær af deres erfaringer.
Lyt til hele gennemgangen, når vi er 14.35 min. inde i Live Sessionen.
Idé 3: Nedbryd siloer – lav aftaler mellem salg og marketing
Det er en velkendt udfordring i mange organisationer, at marketing og salg er opdelt i hver deres silo og derfor ikke samarbejder. Et skridt hen mod at komme siloerne til livs er at have klare aftaler og jævnlige møder med salgsafdelingen, så du opnår bedre alignment og undgår forstyrrelser.
Her er et eksempel på, hvordan du kan gribe det an:
- Hav fælles mål for salg og marketing – hvad er virksomhedens “nordstjerne”?
- Vær åbne omkring jeres mål på tværs af afdelinger
- Hold faste møder, hvor I taler om status på opgaver på tværs af teams, og hvordan I sammen opnår målsætningerne.
Lyt med, når vi er 18.40 min. inde i Live Sessionen.
Idé 4: Sæt max 3-4 mål og prioritér dem benhårdt
Vi anbefaler, at du arbejder med max 3-4 mål, som du prioriterer benhårdt for at nå de ønskede resultater i din afdeling. Du kan eksempelvis arbejde med et OKR-framework, der står for objectives and key results. Objectives er de højtflyvende mål og key results er det samme som KPI’er (key performance indicators).
Hvert mål kan have tilknyttet flere key results med tilhørende aktiviteter, der skal sættes i gang for at indfri målet. Typisk vil hver afdeling i organisationen have et OKR med klare mål, som alle i ledelsen kender til, og som I holder hinanden oppe på. Skulle der opstå forhindringer i at nå målene i en afdeling, kan I hjælpe hinanden på tværs med at komme videre eller undgå at lægge ekstra pres på.
Se eksempler på konkrete objectives og key results for salg og marketing 21.18 min. inde i Live Sessionen.
Idé 5: Fokusér mindre på klassiske marketingmål
Som marketingansvarlig skal du finde frem til nogle mål, som resten af organisationen forstår. I de fleste tilfælde vil det være at måle på leads, der bliver til salg og omsætning. Det vil sige mål, som kan rykke virksomheden og som C-level kan forholde sig til. Det betyder også, at du skal væk fra at måle på reach, klik og besøg på websitet, som de færreste uden for marketingafdelingen forstår.
I stedet skal du måle på mere salgskvalificerede leads og bidrag til pipeline:
- Estimeret lead værdi
- Omsætning – månedlig omsætning og årlig omsætning
- Livstidsværdi divideret med hvad det koster at få en ny kunde
Vær opmærksom på, at du skal aftale med salgsafdelingen, hvad der kendetegner et salgskvalificeret lead. Ellers kan du risikere at få skudt i skoene, at de leads, du sender videre, ikke er gode nok.
Lyt med, når vi er 25.14 min. inde i Live Sessionen.
Idé 6: Brug always on programmer som altid arbejder for dig
Bruger du alt dit krudt på produktkampagner? Du bør overveje at sætte det på pause og gå i gang med always on programmer i stedet.
Produktkampagner er typisk:
- Målrettet slutningen af købsrejsen
- Kørende i en begrænset periode
- Svære at måle på
- Svære at genbruge til senere kampagner
- Tidskrævende at sætte op hver gang
Always on programmer er typisk:
- Målrettet hele købsrejsen
- Altid aktive – også når du har travlt med andre projekter
- Lettere at måle på og optimere
- Lavet omkring indhold der lever længe
- Tidskrævende at sætte op første gang men lette at opdatere
Lyt med, når vi er 29.55 min. inde i Live Sessionen.
Idé 7: Du skal ikke løbe med alt selv – få hjælp
I mange mindre B2B marketingafdelinger er der en tendens til, at de marketingansvarlige tror, de skal løbe med alle opgaverne selv. Det er der ingen, der kan holde til i længden. Står du selv i den situation, skal du bede om at få noget hjælp fra andre aktører.
Dine egne kolleger har eksempelvis en masse viden om jeres produkter eller ydelser. De kan hjælpe dig med opgaver som udvikling af indhold, deltage i webinarer og designe købsrejser og personaer. De kan også hjælpe med at identificere målgruppens udfordringer, tvivl og spørgsmål, som du kan bruge i dit arbejde.
Det vil typisk være en fordel at få hjælp fra eksterne til de opgaver, som tager alt for meget af din tid, eller som dræner dig for energi, fordi du hader at lave dem. Eksterne kan eksempelvis hjælpe med opgaver som strategi, teknik, annoncering og indhold.
Det kræver selvfølgelig et budget at kunne købe sig til hjælp fra eksterne. Her vil det være en god idé at lave en god business case, som sætter ord på det økonomiske resultat, du vil opnå ved at få en ekstern partner med på holdet, som hjælper dig. Du kan også søge om funding fra eksempelvis SMV:Digital.
Lyt med, når vi er 35.00 min. inde i Live Sessionen.
Idé 8: Spild ikke tid på dårlig mødekultur
Mange møder og en dårlig mødekultur kan rive mange timer ud af din arbejdsdag og gøre det sindssygt svært at nå de mange praktiske opgaver, du også skal løse. Så hvordan får du skabt en bedre mødekultur?
Du kan starte med at spørge dig selv: “Kræver opgaven et møde, eller kan den klares med et par mails, en samtale ved kaffemaskinen eller en tråd på Slack?”
Din tid er dyrebar og det er derfor helt ok at være kritisk med hvilke møder, du deltager i og du må gerne stille krav til agendaen.
Her er et framework på et effektivt møde på 30 min.
- Vigtige nyheder / delinger med gruppen (5 min.)
- Status på strategiske mål, key results og aktiviteter (3-5 min. pr. deltager)
- Adressere udfordringer og hvem der løser dem (5-10 min.)
- To-dos (5 min.)
- Opsummering (2 min.)
Lyt med, når vi er 39.15 min. inde i Live Sessionen.
Idé 9: Undgå ligegyldige møder og opgaver – log din tid
Som beskyttelse mod ligegyldige mødeindkaldelser og for mange ekstra opgaver, kan du begynde at logge din tid. Det hjælper dig med at få overblik over, hvor lang tid den enkelte opgave tager og hvor meget tid, du bruger på møder.
Det giver dig også et samlet overblik over dit daglige eller ugentlige timeantal. Dermed får du også lettere ved at se, om du overhovedet har båndbredde nok til at påtage dig flere opgaver.
Helt konkret kan du gøre følgende:
- Du laver en liste med opgaver og forventet tidsforbrug – eller smider alle opgaver og fokustid direkte i din kalender.
- Når du får en mødeindkaldelse eller en ny opgave, kan du sige, at du har X opgaver og timer i denne uge – hvor meget haster denne forespørgsel.
- Bed om hjælp til at prioritere opgaver eller møder på listen, hvis du er ved at miste overblikket. Det er bl.a. det, du har din leder til.
- Overbelæg aldrig dit system med mere end 70 pct. Der vil altid komme noget uventet som brandslukning eller akutte forespørgsler.
Lyt med, når vi er 43.27 min. inde i Live Sessionen.
Idé 10: Arbejd med det, du er god til og elsker at lave
Dette punkt er nok lidt selvmodsigende, eftersom 2 eksperter lige har delt en masse gode råd. Ikke desto mindre skal du undgå at skifte retning, blot fordi du har hørt en eller flere eksperter udtale sig om nye trends og tendenser. Du skal arbejde med det, som du er god til, og som du elsker at lave. Det giver en helt anden energi at få lov til at arbejde inden for sit kompetenceområde.
Dermed ikke sagt, at du ikke skal udvikle dine kompetenceområder. Det er dog vigtigt at holde fast i det, du er rigtig god til. Typisk er der ikke alle de ressourcer i marketing, man godt kunne tænke sig. Din tid er derfor vanvittig afgørende i forhold til at nå de målsætninger, du har sat.
Det betyder også, at du skal sætte dig selv i ekspertrollen. Samtidig skal du have tillid til, at din viden omkring jeres virksomhed, jeres produkt og jeres marked er langt vigtigere, end hvad folk udefra har af input til hvilke taktikker, som virker og ikke virker.
Hvis du har en fornemmelse for, at noget kan virke for jer, så tag det ind i testprocessen, og prøv det af i små forløb. Lad være med at pille alt ned og bygge noget nyt op, inden du har testet det af. Hvis det har vist, at det virker, kan du tage det med i dit marketingmix.
Lyt med, når vi er 46.37 min. inde i Live Sessionen.
Opsamling på hvordan du skaber resultater i marketing og letter presset
I denne Live Session kom vi omkring flere ting, du kan gøre for at skabe bedre resultater og lette presset i marketingafdelingen.
Det er først og fremmest vigtigt at have en nedskrevet strategi og en køreplan med initiativer, som du har fået sign-off på fra chefen. Dermed kan du fokusere på de opgaver, der er vigtige for at nå målene og sige nej til opgaver, der blot støjer.
Vi kom også omkring, at du skal tale et sprog som resten af organisationen forstår og måle marketing på leads, der bliver til salg og omsætning. Du kan med fordel bruge always on programmer, som arbejder for dig altid. Du må heller ikke tro, at du skal løbe med alle opgaver selv. Få i stedet noget hjælp fra både interne og eksterne, og bed chefen om at få et budget.
Din tid er dyrebar, så spild den ikke på dårlig mødekultur og undgå ligegyldige møder og ekstra opgaver. Begynd at logge din tid, så du får overblik og bed om hjælp til at prioritere dine opgaver, hvis det kniber med overblikket.
Sidst men ikke mindst skal du arbejde med det, som du er god til og som du elsker at lave. Din tid er vigtig i forhold til at nå målsætningerne, så du har brug for at være effektiv og i god trivsel med det, du laver.
Vi er superglade for, at du gad læse med.
Som tak kan du booke 45 minutters gratis sparring med Kasper til at få uddybet, hvordan du løber videre med en idé eller to i dit arbejdsliv.